A hordozható hőlégfúvók rendszeres karbantartása

Az őszi, hideg reggelek egyre gyakrabban juttatják eszünkbe, hogy közeleg a tél. A fagyos hidegre történő felkészülésként érdemes azokat a készülékeket is ellenőrizni, amelyek segítenek minket a hideg elleni küzdelemben. Bár a hőlégfúvók kifejezetten nehéz körülmények közötti üzemelésre is alkalmasak, rendszeres karbantartásukat nem szabad elhanyagolni.

A készülék állapotának alapvető vizsgálatát magunk is elvégezhetjük. A gép általános állapotát, tisztaságát, a burkolat és a hálózati kábel épségét kell szemrevételezni. Gázolajos modellek esetén az üzemanyagtankot is ellenőrizni kell, hogy van-e benne elöregedett gázolaj vagy esetleg víz. Ha régi gázolajat találunk, távolítsuk el.

Ha huzamosabb ideig nem használtuk a hőlégfúvót vagy a tankban a helytelen használatból kifolyólag sok a szennyeződés, komoly meghibásodás következhet be. Az üzemanyagszűrők és a légszűrők ellenőrzése a gázolajos modelleknél, a nyomáscsökkentő, a gázcső és a tömítések ellenőrzése pedig a PB-gázos modelleknél alapvető fontosságú. Ellenőrizzük a PB-gázos palackban lévő gáz mennyiségét is, számos esetben az üres gázpalack az oka annak, hogy a gép nem indul be.

A védőrácsok, az üzemanyagtank, a szűrők és a burkolat tisztítása házilag is elvégezhető.

A biztonság mindenek előtt

A téli szezonra történő felkészítés legfontosabb szempontja meggyőzödni arról, hogy a gép biztonságosan működik-e. Egy hibás gép elindítása nemcsak a készüléket rongálhatja meg, hanem a gépnél, illetve annak közelében dolgozó emberek biztonságát is veszélyezteti - figyelmeztet Marcin Czerwiński- a MCS Central Europe gyártási részlegénél dolgozó műszaki szakember.

Ha bármi kétsége van a hőlégfúvó működésével kapcsolatban, lépjen kapcsolatba a legközelebbi szervizzel. Füstnyomok a burkolaton, a ventilátor a házhoz ér, az üzemanyag szivárog vagy tökéletlenül ég (fehér vagy fekete füst látható), csak néhány a számos ok közül, amelyek miatt feltétlenül vigye szervizbe a készüléket.

Általános átvizsgálás

A PB-gázos hőlégfúvók esetében a szerelők átvizsgálják a hőelemet, a mágnesszelepet és a gyújtórendszert. A gázolajos hőlégfúvóknál az üzemanyagnyomás ellenőrzése, az égőfej, az égőtér tisztítása, a hibás vagy kopott alkatrészek és elhasználódott szűrők cseréje a feladat. A készüléket vezérlő és szabályozó alkatrészeket és az üzemanyagvezetékeket is ellenőrizni kell rendszeresen.

A hosszabb leállás utáni használatra történő felkészítésnek is van néhány fontos szempontja. A készülék használatának intenzitása is lényeges tényező. Azoknak a hőlégfúvóknak, amelyek naponta, több órán át is üzemelnek alaposabb átvizsgálásra van szükségük, mint azoknak a gépeknek, melyeket ritkábban vagy csak szükség esetén használnak. Szakszervizbe kell vinni a hőlégfúvót, ha bármilyen rendellenesség tapasztalható működése közben, felismerhető hiba keletkezik vagy a készülék általánosan rossz állapotban van.

Szakszerviz

Egy viszonylag új hőlégfúvónál, indokolt esetben néhány javítást még garanciálisan végezhetnek. A felhasználók biztonsága érdekében javasoljuk, hogy inkább ne kisérletezzen a javítással, karbantartással, ha szakemberre van szükség, vigye a gépet szakszervizbe. Hangsúlyoznunk kell, hogy a szakszervizek szolgáltatásainak igénybevétele esetén biztosak lehetünk abban, hogy a hőlégfúvót képzett szerelő vizsgálja át és eredeti alkatrészeket használ fel annak javítása során. Így biztosítható a készülék megfelelő állapota és a problémamentes üzemeltetés a következő fűtési szezonban is.