Az egyetemi építkezésen nem tartanak a hidegtől

Néhány hónap múlva átadják a poznani Műszaki Egyetemen a Mecahtronikai, Biomechanikai és Nanomérnöki Központot. A Budimex S.A. vállalat, az építkezésre kiírt pályázat győztesének tervei szerint 2011. szeptemberében fejezik be a munkálatokat.


A 2010. végén beköszöntő nagy hidegek által okozott nehéz körülmények miatt sem torpant meg az építkezés. A csúcstechnológiájú, 3,784 m2-en elterülő komplexum egyik része öt-, a másik kétemeletes lesz. Az összesen 15,610 m2 -en kialakított előadótermek, laboratóriumok, tantermek mellett zöld teraszokat is találhatnak a pihenésre és nyugalomra vágyó tanárok és diákok.

Jelenleg a szerkezetépítési munkálatok zajlanak, de a kemény tél sem akadály az építőcsapatoknak, akik a tervek szerint akarják befejezni az építkezést. Az építőiparban alkalmazott modern műszaki megoldások és gépek segítségével bármilyen mostoha időjárási körülmények között is elvégezhetőek a munnkák.

“A téli hidegben, amikor a külső hőmérséklet ilyen alacsony, a hőlégfúvók használata elkerülhetetlen”, mondja Jakub Wawrzyniak építőmérnök. “Alapvető eszközök, amelyek kellenek ahhoz, hogy elvégezhessük a munkánkat.”

A falakon lévő nyílásokat, ahova majd az ablakok kerülnek, fóliával takarták be, hogy a meleg levegő ne szökjön el gyorsan. Ekkora építkezésen nagyon nehéz mindenhol nulla fok feletti, egyenletes hőmérsékletet tartani, főleg ha kint erős fagyok vannak. Elég lehet viszont a hőmérséklet néhány foknyi emelése és a munka folytatódhat.

A CMBiN építése során a Budimexnél 44 kW fűtőteljesítményű, kémény nélküli (Master B 150) és nagyobb teljesítményű, kéményes hőlégfúvókat használtak. Utóbbiak fűtőteljesítménye 81 kW, légszállításuk igen nagy, 3,300 m³/h, a gépből kilépő forró levegő hőmérséklete 105 °C. Érdemes megemlíteni a készülékek kényelmes használhatóságát, mert könnyen mozgathatóak és egyszerűen beindíthatóak. A hőlégfúvók melegítik a pilléreket, a födémeket és a falakat, biztosítva ezzel, hogy az egyetemi épület betonozása tovább folytatódhasson a hidegben is. A fűtés biztosítja, hogy az elkészült beton minősége megfelelő legyen, különben a munkát meg kellene szakítani.

“Master 9 kW-os, elektromos hőlégfúvókat is használunk az építkezésen” folytatja Mr. Wawrzynak, “Pillanatnyilag 7 darab működik, kiválóan alkalmasak többek között a pillérek fűtésére. A pilléreket befedjük, hogy melegen tartsuk őket. Ebben az esetben az elektromos hőlégfúvó biztonságosabb, mint a nagyobb teljesítményű gázolajos, mert azok esetleg megégethetik a takaróponyvákat a viszonylag kicsi pilléreken. Elektromos készülékeket használunk a kisebb helyiségek, irodák fűtésére is.”

A hordozható hőlégfúvókat minden bizonnyal a befejező, szakipari munkák során is fogják használni, a helyiségek fűtésére és szárítására.

Mint láthatjuk, a Budimex dolgozói nem tartanak a hideg időtől és a poznani Műszaki Egyetem hamarosan átveheti a high-tech létesítményt, amelyet minden bizonnyal sok másik egyetem fog irigyelni.