"Clash of the Choirs" - Master hőlégfúvók fűtötték versenyt

A tavasszal sugárzott “Clash of the Choirs” című zenei show a legnagyobb ilyen műsor a Lengyel Televízióban és rengeteg nézőt vonzott. Látványos és magával ragadó előadás lett a sok hónapos előkészítő munka eredménye. A Master hőlégfúvók melegével Dariusz Seferyński az MTM képviselője szintén hozzájárult a kellemes légkörhöz.

A show színpada a régi Ursus traktorgyár egyik hatalmas csarnokában épült fel. Az előadás számára egy külön helyet választottak le, a földtől a plafonig érő függönyök segítségével. Így keletkezett egy több, mint 44.000 m³-es hatalmas tér.

Az előkészületek kezdetén a csarnok hőméréséklete alacsony, kb. 3°C volt. A színpadi világítás és a jelenlévő nézők “melegének” hatására a hőmérséklet megemelkedett 8°C-ra. Eredetileg nyolc darab Master BV 690-es típusú hőlégfúvóval tervezték a fűtést. A készülékeket az épületen kívül és belül, a függöny mögött tervezték elhelyezni. Végül a producerek döntése alapján az alternatív megoldás, két, hőlégfúvók által fűtött “hősziget“ létrehozása mellett döntöttek.

A két darab, egyenként 220 kW teljesítményű Master BV 690-es, kéményes, gázolajos légmelegítő készüléket belül, a függönyök mögött helyezték el. A meleg levegőt egy 5 méter hosszú, 710 mm átmérőjű csövön vezették be. Az egyenletesebb és hatékonyabb légszállítás céljából használtak csak egy csövet, gépen különben 4 légkivezetés van kialakítva, egyenként 200 mm-es csövekhez.

A csövek végéhez közeli zónákat nevezték el hőszigetnek, amelyek a színpad és a zsűri közelében helyezkedtek el.

Csak a két hőlégfúvó használatával sikerült a hőszigetekben a hőmérsékletet 18-21°C-ra, a többi részen 13-15°C-ra emelni. A hőmérséklet kicsit ingadozott a külső hőmérséklettől függően.

Érdemes megemlíteni, hogy hőmérséklet nagymértékű emelését ebben a hatalmas térben viszonylag olcsón sikerült megoldani. Megfelelő eredményt sikerült elérni, öszzesen két darab, egyenként 12.500 m³ légszállítású hőlégfúvó használatával.

Az MTM 600 literes olajtartályokat használt a hetente két napig tartó, folyamatos üzemelés biztosítása céljából. A csarnok fűtését a próbák alatt, pénteken kezdték el, majd szombaton az ismételt próbák és az élő adás alatt is folytatták. A Master BV690-es esetében 60 liter üzemanyag három órányi üzemelést tesz lehetővé gépenként.
A fent leírt kialakítás, amely két Master hőlégfúvóból állt, elégnek bizonyult a hatalmas csarnokban, ami egyértelműen mutatja a gépek hatékonyságát. Hasnonló megoldás, minden bizonnyal más, ideiglenes alkalommal is működik.