Nélkülözhetetlenek az építkezésen - a hordozható hőlégfúvók

A hordozható hőlégfúvók használata biztos módja a különböző helyiségek, szobák gyors felmelegítésének. Ezek a készülékek olyan helyzetekben is megoldják a fűtési feladatokat, ahol semmi más nem működik. Kültéri és beltéri alkalmazásokra is egyaránt használhatóak.

Kis méret, egyszerű bekapcsolás, könnyű kezelés és mindenekelőtt a hordozhatóság azok a tulajdonságok, amelyek miatt a felhasználók az építőiparban, a mezőgazdaságban és az iparban ezeket a gépeket választják. Minden feladatra és minden körülmények közé -akármilyen nehezek is legyenek- van olyan hőlégfúvó, ami alkalmazható. Elektromos árammal, gázolajjal, PB-gázzal működő, számos modell áll rendelkezésre, amelyek közül minden feladatra kiválasztható a legalkalmasabb.

A hordozható hőlégfúvók többféleképpen csoportosíthatóak, vannak például kis vagy nagy teljesítményűek, kül- vagy beltéri használatra javasoltak, szerkezetépítési vagy szakipari munkákra javasoltak. Minden gépnél hatalmas előny, hogy gyorsan indítható és gyakorlatilag bármikor működtethető. Használatuk mellett nincs szükség másféle, drága fűtési rendszer kiépítésére.

Gázolajos hőlégfúvók

A gázolajos hőlégfúvó az egyik legnépszerűbb gépfajta az építkezéseken a szárítási feladatokra, zárt terek felfűtésére vagy akár gépek fagymentesítésre. A hidegre nem érzékenyek, teljesítményük és tartós kialakításuk az építőipar számára is tökéletes választássá teszi ezeket a készülékeket.

A gázolajos hőlégfúvók kémény nélküli vagy kéményes kivitelűek. Alkalmazásuk nagyon széleskörű, utóbbiakat főleg ott ajánljuk, ahol zárt terekben emberek dolgoznak és a szellőzés nem elegendő. A kéményes modellek hőcserélője által felmelegített levegő teljesen tiszta, nagy légszállításuk egyenletes hőelosztást eredményez. Másik nagy előnyük, hogy ezekhez a gépekhez légvezető cső is csatlakoztatható, így megoldható a gép kültéri telepítése és a meleg levegő bevezetése a fűtendő térbe. Gyakran használják sátrak fűtésére és kültéri munkák során is.


Másrészről a kémény nélküli hőlégfúvók is kiválóan használhatóak az építőiparban, például betonozási munkák elősegítésére, szárításra. Fontos megjegyezni, hogy ezeken a gépeken nincs hőcserélő, használatuk csak jól szellőző vagy nyitott helyeken ajánlott.

A legtöbb hőlégfúvóhoz csatlakztatható szobatermosztát, amellyel működésük még hatékonyabbá tehető. Szállításuk megkönnyítésére kerék is található rajtuk, illetve kényelmes markolat. Nagy légszállításuk a fűtendő terek gyors és hatékony felmelegítését eredményezi. A legkisebb gázolajos, kémény nélküli hőlégfúvónak 280m3/h a légszállítása, a legnagyobb, kéményes modellé eléri a 12.500m3/h-t. Üzemanyagfogyasztásuk viszonylag alacsony, például a Master B 150-es modellé 3,7kg/h. Ez az adat természetes modelltől függően változik.

PB-gázos hőlégfúvók

PB-gázos hőlégfúvókat is gyakran használják az építőiparban. Akkor használják, ha a nem okoz problémát az égés során keletkező vízpára. Alkalmazásuk esetén a megfelelő szellőztetésről gondoskodni kell. Olyan terekben, ahol emberek dolgoznak használatuk nem ajánlott. Kisebb épületekben, terekben nagyon jól működnek és viszonylag olcsón működtethetőek. Könnyen hordozhatóak, áthelyezhetőek, szállíthatóak, bizonyos modellek szobatermosztáttal vezérelhetőek. Igény esetén több palack is összeköthető, amivel működési idejük meghosszabbítható.

Elektromos hőlégfúvók

Az elektromos hőlégfúvók folyamatos üzemre alkalmasak akár felújítási munkák során is. Kisebb, időszakosan fűtött helyeken vagy befejező munkák során kiválóan használhatóak. Kimondottan ajánlottak például festőknek, burkolóknak, szakipari munkákat végzőknek. Könnyen használhatóak, gyorsan üzembehelyezhetőek, a számos, különböző modell közül könnyű kiválasztani az adott feladatra megfelelőt.

Nagy előnyük a csendes, füst-, gáz- és szagmentes üzemelés. A Master elektromos hőlégfúvók között is található modell, amely alkalmas légezető cső csatlakoztatására, ez jelentősen megkülönbözeteti versenytársaitól. A 100%-os hatékonyság, az abszolút problémamentes használat és a fent felsorolt többi előny kiegyensúlyozhatja azokat az aggodalmakat, amelyeket az esetleg magas üzemeltetési költségek okozhatnak.


A megfelelő fűtőteljesítmény kiszámítása

Mielőtt eldöntenék, melyik hőlégfúvót választjuk meg kell határozni a szükséges fűtési teljesítményt. A helyiség térfogatát (V), a kívánt hőmérséklet-növekedést (ΔT) valamint az épület szerkezetétől és szigetelésétől függő hőleadási együtthatót (K) kell ismernünk a számításhoz. A fűtési teljesítményt az alábbi képlettel számíthatjuk ki:

V x ΔT x K = kcal/hA fűtési teljesítmény ismeretében meghatározhatjuk, hogy melyik modellt választjuk. Ismernünk kell még néhány tényezőt, többek között a felhasználási területet és a rendelkezésre álló energiahordozót. Feltétlenül fontos megjegyezni, hogy a gépek működése közben a megfelelő szellőztetésről gondoskodni kell.

A fűtési teljesítmény mértékegységeinek átszámítása

1 kW = 860 kcal/h
1 kcal/h = 3,97 Btu/h
1 kW = 3412 Btu/h
1 Btu/h = 0,252 kcal/h