Téli beruházások- a nagy létesítmények fűtésének titka

Csökkenthetőek-e jelentősen a fűtési költségek úgy, hogy a fűtés hatékonysága nem változik? Hogyan lehet nagy létesítményeket melegen tartani minimális költségekkel? Miért érdemes odafigyelni a gép kiválasztása mellett a fűtőanyagra is?

Az őszi hideg ideg idő egyre határozottabban érezhető, aggódva várjuk a hideg, szürke napokat. Gondolatainkat a minden évben visszatérő, komoly kihívás foglalkoztatja, hogyan fogjuk a kellő hőmérsékletet biztosítani a cég épületeiben? A probléma nemcsak a nagy, ipari létesítményeket, gyárakat, raktárakat és üzemeket érinti, hanem például a sportcsarnokokat és haszonépületeket is.

Ezeknek a helyeknek kiemelkedően magas a fűtési igénye. A gyakori légcsere miatt állandó hőmérsékletet nagyon nehéz biztosítani. A gyakran kinyitott ajtók vagy kapuk gátolják az épületben a hőmérséklet megtartását és szükség van az épület újabb és újabb, gyors felfűtésére. Úgy tűnik ezeket az épületeket csak nagy költségekkel lehet fűteni. Érdemes azonban új megoldások után nézni, amelyek hatékonyak és segítenek csökkenteni a fűtési költségeket.

A megfelelő fűtőberendezés kiválasztása

Az esetek nagy részében a szekrényes fűtőberendezések ideális megoldást nyújtanak. Nagy területű épületeket tudnak meleg levegővel fűteni. A környezeti körülményektől függetlenül gyorsan, nagy mennyiségű meleg levegőt tudnak előállítani. Könnyen beszerezhető üzemanyagok használata lehet az első lépés a fűtési költségek csökkentése érdekében. Az általánosan használt gázolajtól eltekintve, másfajta olajok, papír vagy fa is felhasználható fűtésre (modelltől függően). A létesítmény mérete szintén fontos szempont, csak egy helyesen megválasztott fűtőteljesítményű készülék tudja az adott teret kifűteni.

Hőlégfúvó külső olajégővel

A nagy légterű csarnokok viszonylag gyorsan és olcsón felfűthetők általános olajtüzelésű, szekrényes hőlégfúvókkal (pl.: Master BG 100PW). Ezek gyorsan beépíthető készülékek, külső olajégővel, amely ki-és bekapcsolható. Ezek a fajta hőlégfúvók különböző olajokkal működhetnek, ami által a felhasználó igényei szerint csökkenthető az üzemeltetési költségük.

Ezek a légmelegítő berendezések nagy mennyiségű, felmelegített levegő megmozgatása által fűtenek. A gépen található kéménycsatlakozó és a meleg levegő egyenletes, többirányú elosztását lehetővé tevő csatlakozó is. Az égéshez felhasznált levegőt a fűtött térből veszi a hőlégfúvó, ezért nagyon fontos a megfelelő szellőzés, a szükséges mennyiségű friss levegő biztosítása. A telepítés helyét körültekintően kell megválasztani, mert az üzemanyagtank közel van a géphez (max. 4 m). A tank nagyobb távolságra történő elhelyezése esetén, a hatékony működés érdekében egy további üzemanyagszivattyút kell a rendszerbe iktatni. A BG 100PW hőlégfúvó egy speciális füst-elemzővel van ellátva, ami lehetővé teszi más olajak elégetését is a környezet károsítása nélkül.

A hőlégfúvó nagy teljesítménye (102 kW) által akár viszonylag nagy létesítményeket is gyorsan felfűthet. A géphez termosztát is csatlakoztatható, amely automatikus hőmérséklet-szabályozást biztosít. A kezdeti beruházás tekintélyes ugyan, de a költségek általában az első fűtési szezonban megtérülhetnek.


Master BG 100 PW

Hőlégfúvó nyílt égőtérrel

Kisebb légterű garázsok, raktárak, üzemek, csarnokok fűtésére nagyon bevált hőlégfúvó az általános olajtüzelésű modellünk, melyet évek óta sikeresen alkalmaznak sok helyen. Fontos tudni, hogy a nyílt égéstér miatt legalább 4 méternyi kéményt kell biztosítani a kellő huzathoz. Ennek hiányában a készülék nem fog megfelelően működni, nem ad le kellő teljesítményt.

Egy 33 kW fűtőteljesítményű hőlégfúvó (pl.: a Master WA33 C) egy átlagos helyiség hőmérsékletét körülbelül 7°C-kal képes 1,5 óra alatt emelni (a szigetelést átlagosnak tekintve). Ezeknek a készülékeknek beépített üzemanyagtankja van, kétfokozatú teljesítményűek és kézi begyújtásúak.

Ideális megoldások kisebb terekbe. A legfőbb előnyük az alacsony bekerülési ár, az olcsó üzemanyag, a nagy hatékonyság és a majdnem 100%-ig tiszta meleg.


Master WA 33 B

Szilárd tüzelésű hőlégfúvók

Szilárd tüzelésű hőlégfúvók is elérhetőek a Master termékpalettán. A nagyon hatékonyan működő készülékek minden éghető hulladékkal (fa, papír, stb.) működhetnek a hagyományos fűtőanyagok helyett. A Master CT 50P hőlégfúvó az 50 kW fűtőteljesítménnyel a tökéletes példa erre. Sikeresen alkalmazzák nyomdákban, asztalosműhelyekben vagy más helyeken, ahol van a fűtésre alkalmas tüzelőanyag.

A beépítés csupán csak a kémény csatlakoztatását jelenti ezeknél a gépeknél, a kézi begyújtás miatt bármikor elindítható. A gép ára nem magas és a felhasználható anyagok sokrétűsége miatt üzemeltetése nagyon olcsó.


Master CT 50 P


Mielőtt a végleges döntést meghozzuk meg kell határozni, hogy melyik modell lesz képes a kívánt hőmérsékletet elérni a fűtendő helyen. A hőlégfúvó teljesítményét és hatékonyságát is vegyük figyelembe, ezzel megelőzhetjük, hogy nem megfelelő megoldást választunk. A hagyományostól eltérő fűtőanyagra alapozva a döntés viszonylag egyszerűbb lehet. Minden esetben kérjük ki az eladó vagy fűtési rendszerekkel foglalkozó szakember véleményét. Ők meghatározhatják az összes fontosabb paramétert és a számunkra legmegfelelőbb készüléket fogják ajánlani.